Make your own free website on Tripod.com

GERBANG

MAKLUMAT PRODUK

FIBER COFFEE

4069fc.jpg

EZEE FIBRE COFFEE riverboat daripada biji kopi arabica impot dan mengandungi kandungan khasiat yang tinggi, dan proses Penapaian yang berkualiti dan rasa yang sempurna serta aroma yang lazat. Ezee Fibre Coffee sangat sesuai untuk seisi keluarga.

Bahan- bahan : serbuk coffee Arabica , Inulin, Foaming Creamer, gula, susu tepung

Jumlah per hidangan (30G)

Tenaga : 87.8 Kcal

Ash 1.65 g / 30 g
Jumlah lemak 0.039 g / 30 g
Lemak tepu ND (<01)mg / 30 g
Karbohidrat 19.48 g / 30 g
Serabut Kasar 0.006 g / 30 g
Gula 2.93 g / 30 g
Protin 2.89 g / 30 g

Apakah dia serabut mudah hadam?
Serabut mudah hadam datang daripada sejenis bahan penyimpanan yang terdapat di dalam tumbuhan untuk menyimpan air. Serat hadam ini mudah tepu dan mengembang di dalam air, dan boleh menjadi gel dan mengandungi getah,pectins dan mucaliges. Terdapat tiga sumber utama yang terdapat di dalam serabut mudah hadam iaitu kelebihannya menahan kandungan air, viscosity dan kebolehan berbuih. Serabut mudah hadam menarik air dan menukarkannya kepada gel semasa penghadaman. Kebanyakan serabut mudah hadam adalah sepenuhnya berbuih, kecuali psyllium ( serabut mudah hadam), dimana secara sebahagiannya berbuih. Gum, pectin,mucilage dan beebread jenis hemicelluloses adalah serabut mudah hadam.Bagaimanakah serabut mudah hadam mengawal kandungan gula dalam darah?
Serabut mudah Hadam memperlahankan laluan makanan ke dalam perut, ini dapat mengawal jumlah gula yang memasuki laluan darah.

Serabut mudah hadam juga mengawal peresapan kandungan gula daripada usus kecil, membuat kandungan gula senang dikawal, ia melambatkan penghadaman karbohidrat, dimana memberi kesan yang lebih baik kepada glucose metabolisma. Pengambilan terlalu banyak makanan bergula boleh mengakibatkan perubahan drastic pada kandungan gula dalam badan anda. Dengan mengawal kandungan gula, serabut mudah hadam dapat mengelakkan daripada keinginan anda terhadap makanan. Ini membuatkan ia sangat mudah untuk mengelakkan pengambilan makanan di tengah malam dan penyerapannya.

Ia memperbaiki penyerapan mineral dengan melambatkan laluan makanan ke usus. Penyerapan mineral yang baik dapat membantu melancarkan fungsi hormon dan enzymes, dimana memainkan peranan yang penting di dalam sistem penghadaman dan penyerapan.


Bagaimanakah serabut mudah hadam dapat membantu mengawal Kencing Manis (Diabetes)?
Serabut mudah hadam bersama dengan Complex Carbohydrates (Kanji) boleh membuatkan hormon insulin bekerja dengan lebih baik. Ini membenarkan pesakit kurang megambil ubat kencing manis dan dapat mengekalkan kandungan gula dalam badan secara normal. Seseorang yang menghidapi kencing manis selalunya merasakan kenaikan kandungan gula dalam setiap makanan yang di ambil. Dengan menaikkan kandungan serabut mudah hadam dalam makanan dapat melambatkan penghadaman makanan ke perut dan seterusnya mengekalkan kandungan gula dalam badan.


Bolehkan serabut mudah hadam membantu dalam masalah kegemukan?
Serabut mudah hadam mempunyai 3 cara untuk mengawal kegemukan.Serabut hanya satu daripada kandungan makanan yang membuatkan seseorang terasa kenyang tanpa apa-apa  kalori.

Serabut mudah hadam juga dapat membantu rasa keinginan anda terhadap makanan dengan mengawal kandungan gula anda. Dalam kata lain ia dapat membantu anda menyerang lemak dan mengurangkan nisbahnya, yang menyebabkan lemak berlebihan. Serat hadam mengantikan lemak dan gula yang berlebihan yang menyebabkan kenaikan berat badan.Bagaimanakah serabut mudah hadam dapat membantu dalam masalah sembelit?
Serabut mudah hadam dan serabut tidak mudah hadam mempunyai kelainan terhadap sembelit. Serabut mudah hadam adalah sejenis bahan yang dapat membantu dalam masalah sembelit dengan berkesan.

Anda harus megambil serabut mudah hadam sebelum pengambilan makanan, pengambilan serabut mudah hadam ketika perut kosong dapat membantu sistem penghadaman anda. Konjac adalah sejenis makanan yang hanya mengandungi glocomanan dan air, ini adalah makanan yang sesuai untuk sembelit. Serat tidak mudah hadam akin menyebabkan sembelit dan daffier.

Jangan sekali memakan serabut tidak hadam yang banyak ketika perut kosong atau tanpa serabut mudah hadam.

Kajian secara bebas ada mengatakan bahawa serabut mudah hadam dapat membantu mengawal kandungan kolestrol dan sekaligus mengelakan penyakit jantung.

Pengamalan makanan yang mengandungi serat hadam mempunyai banyak kebaikanya seperti mengawal kegemukan, angin ahmar, kencing manis, barah dan penyakit usus.
Serat boleh dikategorikan kepada 2 bahagian utama:


Hadam, viscous, senang larut
Tidak Mudah hadam, tidak-viscous, tidak mudah larut. Kedua-dua jenis serat ini mempunyai perbezaan dari segi physiology.Serabut Mudah Hadam
Bertindak seperti span, menyerap cecair ketika ia bergerak melalui sistem. Ini memberi kesan yang lembut, lebih besar stools (fewer hemorrhoids) Melambatkan pelepasan gula kepada saluran darah (Hypoglycemia,diabetes) Menghalang kelaparan dengan mengisi perut dan menstabilkan perjalanan gula ke saluran darah. Mengawal kolestrol dalam tubuh dan juga makanan anda. Jika asid bile tidak diserap , tubuh terpaksa kolestrol yang terdapat dalam darah untuk menghasilkan lebih 8-10 grm serat mudah hadam sehari diperlukan untuk merendahkan kadar kolestrol. Dapat membantu dalam mengurangkan berat badan (menstabilkan kandungan gula dalam darah, menyebabkan anda selalu merasa kenyang) Diet yang mengandungi serat yang tinggi dapat membantu anda membakar kalori yang berlebihan.Apakah kelebihan serabut mudah hadam yang telah diluluskan oleh FDA?
Penyeliaan US Food And Drug telah meluluskan syarat yang berikut untuk diletakkan di produk mereka:-

Makanan yang rendah kandungan lemak dan kolestrol dan tinggi kandungan buah, sayur-sayuran dan biji-bijian yang mengandungi serabut terutamanya serabut mudah hadam , yang mungkin dapat mengurangkan masalah Coronary jantung.

Makanan yang rendah kandungan lemak dan kolestrol termasuk 3g serabut mudah hadam daripada sajian gandum mungkin dapat mengurangkan masalah penyakit jantung.

Makanan yang mengandungi rendah lemak dan tinggi kandungan buah, sayur-sayuran dan sajian gandum mengandungi serat terutamanya serabut (mudah hadam) mungkin membantu merendahkan kolestrol dalam darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Makanan jenis ini dapat juga membantu menghalang kanser.

Makanan yang kurang kandungan lemak dan kolestrol termasuk mengambil serabut mudah hadam setiap hari daripada sajian gandum atau biji psyllium boleh membantu mengurangkan penyakit jantung.

(KEMBALI KE LAMAN UTAMA)

Dipetik tanpa sebarang perubahan isi dari : ezee1.com

Laman web ini adalah milik :
DARMA KIFAYAH ENTERPRISE (001221506-W),
Kedai Mussolla Darul Salam, Jalan Teratai 2/5, Taman Bukit Teratai,
56100 KUALA LUMPUR.
Tel : 013-6701491.